Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Jessica Mota

Denken in mogelijkheden

Bij Consul Infra geloven we dat je verder komt als je kansen durft te pakken. Niet uitgaan van wat er niet kan, maar denken in mogelijkheden. Vanuit die overtuiging kijken we ook naar ons hr-beleid. En zo kon het gebeuren dat we in augustus 2020 een arbeidsovereenkomst aangingen met de Braziliaanse Jéssica Mota do Carmo. Een besluit waar we nog geen moment spijt van hebben gehad. Want als je mensen in de juiste omgeving zet, komt er altijd iets positiefs uit.

Jéssica woont sinds begin 2020 in Nederland, samen met haar vriend Vincent. Ze ontmoetten elkaar twee jaar eerder in Fortaleza, de woonplaats van Jéssica. Vanaf dat moment zijn ze bijna onafscheidelijk en reizen ze tussen Brazilië en Nederland om bij elkaar te zijn. Toen Vincent aan Jéssica of ze naar Nederland wilde verhuizen, hoefde ze daar niet lang over na te denken.

"Een paar jaar eerder had ik Nederland al leren kennen, toen ik voor een uitwisselingsproject voor mijn studie architectuur in Antwerpen woonde. Ik vond het altijd al interessant om te reizen en om andere culturen te leren kennen. Dus ik was al een paar keer in Nederland geweest en ik vind het een geweldig land. Ik hou van het groene landschap, van de vele fietsen, van de Amsterdamse grachten en van de vele musea hier."

Maar toen Jéssica een baan zocht in Nederland, bleek dat lastiger dan gedacht. Niet dat ze dacht meteen een baan als architect te vinden, maar werk vinden was sowieso een hele uitdaging. Consul Infra zag wel mogelijkheden, legt mede-oprichter Maikel Schroën uit. "Jéssica kwam gewoon niet aan de bak. Dat komt omdat als bedrijven mensen zoeken bij een opdracht, iemand met een buitenlands diploma architectuur niet matcht. Jammer, want dan zien ze niet wat iemand in haar mars heeft. Ik wilde Jéssica graag een kans geven, want ik ga uit van wat ze wel kan. En ik heb het vertrouwen dat we daar opdrachten bij vinden."

Dat Consul Infra op haar pad kwam is geen toeval. "Mijn vriend Vincent heeft een eigen IT-bedrijf en hij werkt onder andere voor Consul Infra. Daarnaast zijn hij en Maikel vrienden geworden. We gaan wel eens samen uit eten, dus ik kende Maikel ook al. Op een keer vertelde ik hoe moeilijk het was om werk te vinden, ook al had ik een visum waarmee ik mag werken. Maikel vroeg toen naar wat ik zou willen doen en stelde toen voor om voor hem te komen werken. Daar was ik natuurlijk heel erg bij mee!"

Jéssica, die in Brazilië als interieurarchitecte werkte, voelt zich ondanks de taalbarrière enorm welkom. "Gelukkig kan ik me goed redden want bijna iedereen spreekt goed Engels, maar ik vind het ook heel belangrijk om Nederlands te leren. Dat gaat steeds een beetje beter. Ik ben blij met het team, de collega’s zijn allemaal erg vriendelijk en open. Zelfs voordat ik een contract had, werd ik al uitgenodigd voor een borrel bij Maikel thuis. Dat voelt goed."

Aanvankelijk huurde Maikel Jéssica in voor 40 uur. Maar dat beviel zo goed dat hij haar al snel een contract gaf. "Dat Jéssica niet direct werk kon vinden remde haar niet af. Ze ging direct IT-zaken oppakken in het bedrijf van Vincent en zich daarin verdiepen. Die instelling, jezelf ergens in willen vastbijten en de handen uit de mouwen steken, dat is juist waar ik naar op zoek ben in een medewerker. Jéssica straalde dat uit."

Jéssica is een harde werker die niet bang is om verschillende zaken op te pakken. Ze werkt deels als designer en grafisch ontwerper. Zo verzorgt ze bijvoorbeeld de opmaak van plannen, onderhoudt ze onze website en houdt ze onze social media bij. Ook beheert ze de computers en printers bij ons op kantoor. Daarnaast heeft ze steeds meer ­opdrachten voor interieurontwerp, voor particulieren die een woning bouwen. Ze kan dus echt heel veel."

Het doel is niet om Jéssica als architect weg te zetten namens Consul Infra, legt Maikel uit. "Wij willen vooral dat ze op haar plaats zit en werk kan doen op haar niveau. Wij doen ons uiterste best om haar dat te bieden, maar als ze de kans krijgt om een vaste aanstelling bij een architectenbureau te krijgen, dan doen wij ook ons best om haar daarmee te helpen. Wij zijn in ieder geval erg tevreden! Daarom heeft ze onlangs ook een contractverlenging gekregen van zes maanden. En dat midden in de tweede coronagolf. Dat zegt wel iets!"