Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Bouwteams

De trend uit het oosten van Nederland zet door naar het gehele land: Bouwteamuitvragen komen anno 2022 vanuit alle windhoeken van Nederland op de markt. Voor veel opdrachtgevers is het de eerste keer, voor anderen al de derde keer of vaker. De bouwteamuitvraag is anders dan we gewend zijn van de standaard RAW of UAV-GC contracten met een EMVI-plan.

Het kenmerkende aan de bouwteamuitvraag is dat de EMVI, waarop beoordeeld wordt een hele andere denkwijze en aanpak met zich meebrengt. Er wordt veelal gevraagd om 'een visie' te geven. Een visie op samenwerking, fasering, financieel management, duurzaamheid of risico's en kansen, komt het meeste voor.

Dit lijkt op het eerste gezicht minder tastbaar en concreet dan de geheel uitgedachte fasering of planning die SMART uitgedacht kan worden tot bijvoorbeeld een BLVC-maatregelenplan in de standaard contracten. Maar gelukkig laten ook 'deze visies' zich SMART opschrijven. Van belang hierbij is dat het 'nog te doorlopen bouwteamproces' in de tender stap voor stap wordt uitgedacht én dat men weet waar de klant naar op zoek is; wil deze echt samenwerken of wegen andere kenmerken van de bouwteamcontractvorm zwaarder voor het behalen van haar doelstellingen, zoals het verkorten van de doorlooptijd. Dit heeft invloed op de strategie.

Omdat bij bouwteamuitvragen de prijscomponent vaak niet aanwezig is of slechts een klein aandeel heeft in de vorm van bijvoorbeeld een tarievenlijst, is het scoren op het plan doorslaggevend. Daarnaast is een presentatie of interview met 1 of meerdere sleutelfunctionarissen vaak gebruikelijk. Zij moeten een toelichting geven op het plan en moeten eventuele vragen beantwoorden.

Met onze eigen ervaring in bouwteamprojecten en uit tientallen bouwteamaanbestedingen helpen wij u graag met het vormen van de strategie door het achterhalen van de klantvraag, het schrijven van het winnende EMVI-plan én het succesvol trainen van uw projectteam voor de presentatie of het interview.

"Ook bij bouwteams ‘maken’ wij het project in de tender al op papier, door het stap voor stap doorlopen van het proces"
- Xavier Hacking