Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Milieu Kosten Indicator (MKI) als sturingsmiddel? Dit is waarom!

Een circulaire economie is wat wij nastreven

Door de grote milieu-impact van civieltechnische projecten speelt onze sector een grote rol in deze ambitie. Gelukkig zien wij steeds vaker dat marktpartijen door (publieke) aanbesteders gevraagd worden om, aan de hand van een MKI-berekening, aan te tonen wat de milieu-impact is tijdens de uitvoering of zelfs de gebruiksfase van een project. Zo wordt de markt uitgedaagd om hun milieu-impact tijdens projecten te verlagen door in de tenderfase al doordachte ontwerp- en uitvoeringskeuzes te maken. Uit de MKI-berekening volgt een MKI-score. Én die score weegt mee in de beoordeling van de beste kwaliteit-prijsverhouding.

Een MKI-score, wat houdt dit in?

Een goede manier om duurzaamheid te integreren in uw civieltechnische projecten is om tijdens de tenderfase goed op een rijtje te zetten welke materialen u gaat gebruiken. Sterker nog, deze manier van werken wordt een steeds belangrijkere voorwaarde voor aanbestedingen. Een manier om de milieu-impact meetbaar te maken is door middel van een Milieu Kosten Indicatie, oftewel een MKI-berekening. Simpel gezegd drukken we de milieubelasting van de werkzaamheden in een project uit in euro’s. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van materialen zoals asfalt, beton, bestratingsmaterialen, maar ook het transport hiervan. Met andere woorden: het vat het alle relevante milieueffecten van een project samen in een milieukostenplaatje, de MKI-score, om de milieuschaduwprijs/schaduwkosten van een product of project weer te geven. Hoe lager deze score, hoe beter dit is voor het milieu. Omdat publieke aanbesteders duurzaam moeten inkopen zien we dat MKI-scores bij aanbestedingen steeds vaker een vereiste wordt. Het doel is om een zo voordelig mogelijke MKI-berekening op te stellen. Op deze manier wordt de markt uitgedaagd slim om te gaan met circulariteit en de milieu-impact van werken te verlagen.

Heeft u een vraagstuk met betrekking tot circulair inkopen of MKI? Zuyd Infra helpt u hier graag bij!

Zuyd Infra, dé MKI-specialisten

5 Redenen om uw MKI door ons te laten berekenen:

1.  Wij hebben een vakkundig team van civieltechnische experts die ook veel vakinhoudelijke kennis hebben en voor u de meest voordelige MKI-score kunnen berekenen.

2.  Wij verzorgen de MKI-berekening met behulp van DuboCalc, een softwaretool waarmee snel, eenvoudig en betrouwbaar de milieukosten worden berekend;

3.  Wij bieden ook ondersteuning in het toepassen van MKI in de praktijk, nadat een project is aangenomen. Wij leveren dan de MKI-berekening aan, inclusief uitleg en verificatie van de  gemaakte keuzes;

4.  Tot slot helpen wij uw organisatie bewuster bezig te zijn met de ecologische voetafdruk van uw projecten;

5.  Zuyd Infra helpt u winnen.

Nieuwsgierig geworden?

Benieuwd wat wij op vlak van MKI voor u kunnen betekenen, of heeft u een andere vraag voor ons? Neem dan gerust contact op!